ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η επιστολή του Νίκαρου και οι παγίδες του Νοέμβρη

= ΤΡΙΤΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ενώ στο εσωτερικό η μάχη μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα και με ιδιαίτερη ένταση στα λεγόμενα «χρυσά διαβατήρια» και τις υπηκοότητες, ο Νίκαρος δίνει όλη την προσοχή του στην επιστολή που στέλνει οσονούπω στον Γκουτέρες.

Μπορεί από κάποιους πολιτικούς ηγέτες να βρίσκει και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο κατανόηση για την πολεμική που δέχεται για τον σάλο με τα διαβατήρια αλλά η «ανελέητη» πολεμική του ΑΚΕΛ αποτελεί, όπως ακούω, ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Λόφος.

Υπάρχει μάλιστα η ανησυχία πως οι επικρίσεις θα ενταθούν όταν γίνει γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής στον Γκουτέρες, αφού θα αποτελεί «επίσημο και δεσμευτικό έγγραφο» για το Κυπριακό. Όπως μαθαίνω από πηγή μου που ανεβοκατεβαίνει συχνά στον Λόφο, η επιστολή ζητήθηκε επίσημα από τον ΟΗΕ, τόσο από τον Νίκαρο όσο και από τον Ακιντζί και αναμένεται να συνοδεύσει την έκθεση Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως μου λέχθηκε, πριν ακόμα σταλεί η επιστολή υπήρξαν παρασκηνιακές συζητήσεις και σχόλια για το περιεχόμενό της, αφού θεωρείται δεδομένο πως όσα θα καταγράφει θα δεσμεύουν την πλευρά μας για τη συνέχεια της διαδικασίας αλλά και της ουσίας του Κυπριακού. Συζητήθηκε μάλιστα το κατά πόσον η επιστολή θα πρέπει να γνωστοποιηθεί και στην πολιτική ηγεσία πριν αυτή αποσταλεί στον ΟΗΕ ή έστω ταυτόχρονα. Η άποψη που επικράτησε είναι ότι οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση θεωρούνται δεδομένες και πως προτεραιότητα είναι η έγκαιρη αποστολή της επιστολής.«Αγκάθι» στην όλη ιστορία αποτελούν οι θέσεις που ο Νίκαρος πρέπει να καταγράψει στην επιστολή για το πως ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για το Κυπριακό, δεδομένων των διαφορετικών εκτιμήσεων που υπάρχουν μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Τα Ηνωμένα Έθνη ζητούν και άλλα στοχεία, όπως τα βήματα των ηγετών που βοηθούν τη λύση του Κυπριακού και την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πηγή μου υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι οι επιστολές Νίκαρου και Ακιντζί θα προκαλέσουν νέο γύρο αντιπαράθεσης και αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που φαίνεται να έχει επισημανθεί και στον ΟΗΕ.Ωστόσο η τελευταία ανάγνωση της επιστολής του Νίκαρου έχει ήδη γίνει και αυτή ίσως να βρίσκεται στο δρόμο προς το γραφείο του...

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τζέιν Χολ Λουτ εργάζεται εντατικά για την τριμερή της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο και άρχισε ήδη επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Πολύ σύντομα αναμένεται να διαφανούν και οι τουρκικές θέσεις και κατά πόσον υπάρχει διάθεση για προώθηση νέας διαδικασίας για το Κυπριακό, έστω και για το επόμενο βήμα που θα είναι η άτυπη πενταμερής.

Με όλα αυτά στο κεφάλι του ο Νίκαρος ταξιδεύει σήμερα στην Αθήνα για να χαιρετήσει την 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο και να συναντήσει Μητσοτάκη, Παυλόπουλο και Τσίπρα ενώ, όπως μαθαίνω προγραμματίζονται και κάποιες άλλες σημαντικές συναντήσεις. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει με τον Μητσοτάκη θα είναι και οι παράτυπες τουρκικές navtex και οι ναυτικές ασκήσεις γύρω από τα τουρκικά γεωτρύπανα.

Την Πέμπτη ο Νίκαρος θα ταξιδέψει μέχρι στη Θεσσαλονίκη για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με εκπροσώπους της παροικίας της Θεσσαλονίκης. Στον Λόφο θα επιστρέψει την πρώτη Νοεμβρίου. Όπως επεσήμανε η πηγή μου: «Θα είναι η αρχή ενός από τους πιο απαιτητικούς μήνες της καριέρας του και ίσως η αρχή για μια ακόμα πιο δύσκολη συνέχεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις διεργασίες για το Κυπριακό».

 ----------------------------------

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση